top of page
Yazarın fotoğrafıSalih Yildirim

FRANCHİSE / BAYİLİK SİSTEMİ MODELLEMEK

Güncelleme tarihi: 7 gün önce


iş dünyası

Franchise / Bayilik sistemi aslında bir pazarlama / satış organizasyonudur. İşletmenin ürettiği ürün ve hizmetlerinin pazara hızlı nüfuz etmesi amacı ile planlanır daima. Kritik öneme sahiptir bu planlama ve dikkatle yapılması elzemdir. Hangi sektörde olursa olsun şirket, ürünlerini ve hizmetlerini etkili bir şekilde pazara ulaştırırken finansal akışını da aynı etkinlik ve hızda kendisine dönmesini ister. Dolayısı ile bir ticari organizasyonu canlı bir organizmaya benzetebiliriz; üretilen malları ve karşılığında piyasadan dönen paraları şirketin damarlarında akan kana, kalbi operasyon, beyni ise yönetim takımlarına denktir. Yani tüm ticari sistem damarlarında taşınan mallar ve geri dönen paralar ile beslenir. Temelleri iyi atılmış bir işletme sağlıklı beslenir ve kaçınılmaz bir şekilde organizasyonun büyümesini destekler.

Yazının başında bir pazarlama / satış organizasyonu olan Franchise / Bayilik sisteminden bahsettik. Ticari bir işletmeniz var temelleri sağlam oluşturulmuş ve artık büyüme vaktinin geldiğini düşünüyorsunuz. Ürettiğiniz ürün ve hizmetlerin piyasaya daha hızlı ulaşması için bir Franchise / Bayilik sistemi kurulması lazım. Burada yapılacak ilk değerlendirme bir piyasa değerlendirmesi olmalıdır. Öncelikle faaliyet gösterilen piyasada hitap edeceğiniz müşteri segmentinde beklentiler ve ödeme koşulları nedir diye bakılması gereklidir. Eğer piyasaya yeni giriş yapıyorsanız rekabet unsuru karşınıza çıkacaktır. Rekabet sırasında piyasa beklentilerinin de altında satış ve ödeme koşulları oluşacağını ve bu durumun finansal yükünü işletmenizin taşıyacağını unutmayın. Tabi bahsedilen durumun sektörler arasında farklılık gösterdiğini de söylemeliyiz. Yani perakende gıda sektöründe nakit üretme hızı ile aynı sektörde olmasına rağmen toptan gıda satışı segmentinde nakit üretme hızları farklıdır. Ayrıca bulunduğunuz iş segmentinde farklı finansal koşullar barındırması muhtemeldir. Önemli olan tüm bu verileri karşılaştırmalı olarak ele alıp doğru değerlendirebilmektir. Rakiplerin varlığı da ayrıca ele alınması gereken ciddi bir durumdur.

Piyasa ve gereklilikleri konusunda elde edilen veriler ışığında işletmenin bulunduğu sektöre uygun bir Franchise / Bayilik Modellemesi yapılması gereklidir. Pazara uyarlanmış, esnek ve sürdürülebilir bir yapıda kurgulanmalıdır. Günümüzde gelişen teknolojiler ve hızlı dijitalleşmenin getirdiği yeni nesil alış veriş trendi olan E ticaret sektörü, pazarların daha fazla büyümesine katkıda bulunarak yeni ve farklı alanların açılmasını sağladı. İşletmenin ürettiği ürün ve hizmetlerinin  B2B den B2C ye tüm müşteri segmentlerine hızlıca ulaşarak tüketilebilmesinin önünü açtı. Bir Franchise / Bayilik Sistemi Modellemek tüm bu teknolojik gelişmelerin dikkatle analiz edilmesi ve omnichannel yani çok kanallı yapıda kurgulanması gerekliliği çok önemli hale gelmiştir. Bugünlerde artık teknolojiyi hesaba katmadan bir girişim başlatmak oldukça büyük bir risk taşır. Sizler sadece üretim kontrolü yapayım derken kullanacağınız teknolojik donanıma yüzlerce bin dolar harcarken, bir yerlerde aynı kontrolü web tabanlı ve aylık çok küçük bedeller ödeyerek yapabilen birileri olduğunu araştırma yaparsanız görebilirsiniz. Dolayısı ile klasik yöntemler kullanarak verimli ticari organizasyonlar oluşturmak artık nereyse mümkün değildir. Üretici de olsanız satıcı da olsanız müşteri segmentlerinizi bir topluluk haline getirip verilerini kullanarak daha geniş alanda daha kazançlı ticaret yapmanız mümkündür. Fiyatların bile artık nerdeyse kişiselleştiği bir dünyaya adımımızı attık. Böyle bir dünyada Franchise / Bayiliğin bireysel olarak ele alındığı mikro / makro bayilik modelleri karşımıza çıkıyor.  

Tüm bunlar şirketinizin belirleyeceği büyüme stratejisi ile yakından alakalıdır. Büyüme stratejinizi oluştururken bilgili ve tecrübeli bir kaynak olan Colony Process ten mutlaka yardım alın. Bizler yıllardır gıda sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerin her yönden gelişimini takip ediyoruz. Sizi ağır bir öğrenme maliyetinden ve risklerden koruyoruz.   

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page